TheVisual o1

Dette er en fagblogg i Visuell Kultur og Samfunn. I dette faget lærer vi hvordan arkitektur og kunst påvirker oss. Her skal jeg legge ut beskrivelser og oppsumeringer av hva vi gjør i timene.

03 mai 2010

Modernismens store arkitekter

Modernismen var en arkitektsform som begynte vagt på begynnelsen av 10-20 tallet. Det var først etter andre verdenskrig stilen virkelig ble populær. Stilen ble virkelig populær. Stilen blir preget av enkle, ofte rette og minimalistiske linjer. Enkle utsmykninger og monotont byggemateriale er også et kjennetegn. Tanken med modernismen var at det var temaet eller husets funksjon som skulle skinne gjennom. Modernistisk arkitektur henger sterkt sammen med funksjonalismen. Mange vil si at hovedkjennetegnene til modernismen er:

- En konstruksjon av lodrette og vanrette linjer.
- En enkel form, hvor formen av huset er utsmykkningen i seg selv.
- Formen bøyer seg for funksjonen.
- Forenklede former og eliminering av detaljer.
- En tenkemåte som tilsier at materialer og funksjonelle behov bestemmer utformingen på huset.

 Mange annerkjente og innflytelsesrike arkitekter adopterte og gjorde denne stilen til sitt kjennetegn. Blandt disse var Le Corbusier, Mies Van der Rohe og Walter Gropius. Men arkitekten jeg liker best som brukte denne stilen var Frank Lloyd Wright (1887-1965). Han var en amerikansk arkitekt som brukte modernistisk stil som hovedområde, vel å merke noen av de tidligste husene hans var i stilen American Gothic. Etterhvert ble han mer og mer annerkjent for sine spesielle konstruksjoner. Grunnen til at jeg valgte denne arkitekten er at jeg selv har vert i et av husene hans nemlig Cedar Rock i Iowa. Arbeidet hans er spredt rundt hele USA, og de fleste stater har et Wright hus å vise frem. Han var ikke så aktiv i utlandet, til tross for at han hadde over 1000 prosjekter i løpet av sitt liv hvor omtrent halveparten ble realisert.

Frank Lloyd Wright ville fremme ideen om organiske innslag i sin arkitektur. Han designet ofte interiør og bestemte selv materialer som skulle bli brukt. Dette var ofte stein fra byggeplassen eller lignende ting med en linkende funksjon til naturen rundt.  Derfor i mange av hans hus er flere rom laget nesten som om man skulle vert ute. Mye glass og masse lys, planter og organiske materialer er også virkemidler han bruker.


Her ser du et av Frank Lloyds Wrights mest berømte hus. "Falling Water" er plassert i Pennsylvania ca 50 miles sør fra Pittsburg. Det er også kjent som Edgar J. Kaufmann Sr. Residence. Dette huset er bygget oppå en elv som eventuelt leder mot en foss. Siden Wright ville bringe utsiden inn, så lot han like gjerne vannet renne gjennom huset. Dette er utrolig nydelig, men har bydd på problemer. Frostsprengning har gjordt at husets grunnmur har blitt svakere i årene som har gått.


Dette er også et av hans store mesterverk. Trappene i New Yorks Guggenheim museum er blitt et kjennetegn for New York og er veldig spesielt utformet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar