TheVisual o1

Dette er en fagblogg i Visuell Kultur og Samfunn. I dette faget lærer vi hvordan arkitektur og kunst påvirker oss. Her skal jeg legge ut beskrivelser og oppsumeringer av hva vi gjør i timene.

19 mai 2010

Coco Chanel


Gabrielle ”Coco” Chanel
Saumur, Loire Valley, Frankrike.
19 August 1883- 19 Januar 1971




Gabrielle ”Coco” Chanel er ikke bare en legende i seg selv men har skapt et merke som har blitt det internasjonale symbolet på eleganse, chic og eksklusivitet. Det hun gjorde var banebrytende for sin tid. Under hennes tid på motetoppen avgjorde hun hvem som skulle gå med hva og 1909 til 1970 var ofte blitt kalt ”Coco Chanel Era”.

Like før Chanel ble seks år ble hun plassert på et barnehjem i Aubazine. Familien til Chanel var utrolig fattig og hadde ikke råd til å ta seg av barna deres. Men å bli født inn i fattigdom var ikke noen hindring for Chanel. Da hun ble atten satte hun ut til Moulin for å bli en kabaretsanger. Dette gikk dårlig, men hun ble tatt in av den rike Ètienne Balsan. Han ga henne husly og hun begynte å designe hatter som en hobby. Hattene hennes ble fort lagt merke til og hun åpnet en butikk i Paris i en liten kjeller. Flere grunner til at Chanel ble så raskt anerkjent var på grunn av de mange affærene hun hadde med rike og mektige menn på denne tide. Chanel giftet seg aldri, selv om hun fikk spørsmålet til å gå opp kirkegangen med den rike engelske”Duke Of Westminister.” Da hun ble spurt hvorfor hun ikke sa ja til frieriet  forsvarte hun seg med å si ”There have been many Dutchesses Of Westminister, but only one Chanel”.




Chanels tanker var banebrytende for den tiden. Hun var lei av upraktiske plagg som ble laget til kvinner, som kjoler og korsetter. Hun var opptatt av funksjonalitet og praktiske ting men likevel å se feminin og ”chic” ut. Derfor bestemte hun seg for å lage buksedresser og klippe modellenes hår kort. Chanel hadde også som shorts og dresser i tweed for kvinner, noe som var uhørt på denne tiden. Den karakteristiske Chanel dressen er fortsatt ansett som en klassiker.


Chanels parfymer som Chanel No7 (som har blitt reklamert av Marilyn Monroe og Nicole Kidman) er ennå en av de mest eksklusive parfymene man kan få på markedet. Så i tilegg til å være uforglemmelig innen klær så har Chanel også gjort det stort innen tilbehør og parfyme. Chanel er mest kjent for perler som ikon hvor Chanel selv pleide å legge perlesmykke for perlesmykke over hverandre for å få det til å se ut som hun bar et utrolig stort smykke opp gjennom halsen. Chanels yndlingsfarger å bruke i designene sine var marineblå og sort, og hun var også sterkt inspirert av det maritime, som striper og seilertau. Chanel var også en av de første til å kvitte seg med høye heler. Hun gikk i  komfortable og funksjonelle sko.  Chanel er et merke som alltid kommer til å sette standarden innen mote og være nyskapende. Etter Chanels død i 1971 har til slutt motegiganten Karl Lagerfeld tatt over som sjefsdesigner.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar