TheVisual o1

Dette er en fagblogg i Visuell Kultur og Samfunn. I dette faget lærer vi hvordan arkitektur og kunst påvirker oss. Her skal jeg legge ut beskrivelser og oppsumeringer av hva vi gjør i timene.

08 mars 2010

Byvandring i Stavanger

Sist onsdag var vi på en liten byvandring i Stavanger. Dette var i sammenheng med at vi begynner på kapittelet om arkitektur nå. Stavanger er egentlig en god plass å begynne siden det er en ganske gammel by med mange nye men også gamle strøk. Det første bygget vi så på var domkirken. Dette bygget, hvor den eldste delen er romansk stil og den nyeste gotisk, er nesten kjennetegnet til Stavanger. Etter dette vandret vi nedover mot havnen til og bortover til gamle Stavanger. Her fikk vi studere de gamle arbeiderstrøkene, hvor det senere på 1900 tallet skjedde en innflyting av middelklassen og bevaring av disse gamle byggene. Vi fikk også en tur på Norsk Hermetikkmuseum. Hermetikken var den største næringen i Stavanger på 1900 tallet, og her fikk vi se hvordan de arbeidet og produserte varer.



Her er et bilde av gamle Stavanger. Disse husene er gamle arbeiderhus, som ble flyttet inn i og bevart. husene ble malt i hvitt siden det var fargen husene som oftest var malt i originalt. Dette var fordi hvit maling var den minst kostbare.


Domkirken står og skuer over toget i Stavanger. Dette er da sørsiden som er bygget i gotisk stil. Dette gjenkjenner du på de spisse buene i stedet for de romenske rundede buene.


Laila

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar