TheVisual o1

Dette er en fagblogg i Visuell Kultur og Samfunn. I dette faget lærer vi hvordan arkitektur og kunst påvirker oss. Her skal jeg legge ut beskrivelser og oppsumeringer av hva vi gjør i timene.

15 februar 2010

Surrealisme - en kobling til underbevisstheten?

Surrealisme var et utrykk som oppstod på 20 tallet. Som vi alle vet, skjedde det mye i verden på denne tiden. Det var etter første verdenskrig, og kunstnere følte at de innesperrede undertrykkelsen måtte ut. Å prøve å skape noe vakkert og harmonisk rundt all kaoset og ødeleggelsen i verden føltes feil absurd. De ville heller gjenspeile følelser de virkelig hadde og satt igjen med etter krigen. Derfor bygger ofte surrealisme på følelser som ensomhet, det å føle noe ekkelt, å bli overvåket og ting man har drømt, gjerne mareritt. Det er ofte sagt at denne kunstformen går hånd i hånd med Sigmund Freuds psykologiske nyfunn på 20 tallet. Alt dette med underbevisstheten din var grunnen til dine tanker og hvorfor man oppførte seg slik man gjorde, var noe kunstnere prøvde å skildre på en litt annen måte.

Et bilde jeg virklig liker fra denne tiden er fra en kjent kunstner, og en sann karakter, nettop Salvador Dalì. (Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, 1st Marquis of Púbo) Bildet heter "The temptation of St. Anthony". Som de fleste vet er Dalì fra Spania, eller Barcelona, for å være mer nøyaktig. Han vokste opp i en liten landsby, og etterhvert måtte han flykte til USA, hvor han ble veldig populær.


Dalì levde i en tid hvor folk hadde begynt å tenke på en ny måte. Sigmund Freuds teorier ble kjent og underbevisstheten ble en slags direkte kobling til kunsten. Drømmer, undertrykkede følelser, ideer og assosiasjoner ble raskt motiver for bildene til kunstnere. Andre Breton skrev "Det surrealistiske Manifest", et verk hvor han mente kunsten budre være fri for moralitet og fornuft. Dette bildet av Dalì kan man vel si utfordrer moraliteten. Mannen dere ser knele i hjørnet på bildet er nemlig St. Anthony. Han er skytsengelen for blandt annet dyr (hester som et spesefikt dyr), gravide kvinner men også sterilitet hos kvinner og menn sammen med en rekke andre ting. Jeg syns at dette bildet viser at skytsengelen på en måte blir tramplet, eller nedrent av tingene han har besyttet på jorden. Personlig er ikke Dalí en av mine favoritter men akkurat dette bildet er faktisk et av de jeg har lagt n elsk på opp gjennom tidene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar