TheVisual o1

Dette er en fagblogg i Visuell Kultur og Samfunn. I dette faget lærer vi hvordan arkitektur og kunst påvirker oss. Her skal jeg legge ut beskrivelser og oppsumeringer av hva vi gjør i timene.

08 desember 2009

Scandinavian Design Utstilling

"Hvert liv er et leksikon, et bibliotek,
 en liste over gjendtander, 
et utvalg, av stilarter hvor alt kan blandes 
og ordnes igjen på alle mulige måter."


Italo Calvino om Mangfold
fra utstillingen Scandinavian Design ved Milleniumskiftet


Fredag den 4 Desember var klassen i Stavanger på Kiellandsenteret og så på en Scandinavian Design utstilling. Denne utstillingen bestod for det meste av Grete Prytz Kittelsens design på servise og kjøkkenredskaper. Kittelsen sine design er enkle og minimalistiske. Dette er ikke noe innslag av dilldall og slyngende organiske former som vi har sett på serviser før. Kittelsen bruker masse symmerti, mekanikk og enslige farger. Serviset og kjøkken redskapene er idag veldig retro og kjempepopulære igjen.
 Det var også en påhengende utstilling der man fikk se eksempler på både nyere og eldre skandinavisk design. De hadde rett og slett vist evolusjonen av Scandinavian Design.  Som de fleste vet var denne stilen populær i etterkrigstiden når det skjedde en opbygging av samfunnet. Da var rene linjer, letthet og enkelthet idealene alle ville innføre i huset sitt. Moderne Scandinavian Design er kansje ikke like nøye med å følge alle de strenge linjene de hadde på 50 og 60 tallet, men har beholdt det minimalistiske og lyse prinsippet. Denne påhengende utstillingen var for å vise de nye prinsippene som Scandinavian desing skulle følge som var letthet, hurtighet, nøyaktighet, synlighet, mangfold, konsekvens og stereotyper.



Dette er typiske Grete Prytz Kittelsen design. Disse var populære på femti sekstitallet, men har kommet i vinden igjen som retro serviser. Disse er utrolig enkle men har en viss sjarm og er et fargerikt elegant tilslag til et kjøkken.









Den påhengende utstillingen var også flott og informativ. Mange av designobjektene er klassikerer eller veldig kjente. Man hadde blandt annet et innslag fra vinter OLs logoer i  1994, og den kjente trehesten fra IKEA.






Det var kansje denne som gjorde mest intrykk på meg. Denne stolen er faktisk spesialdesignet for den australske popstjernen Kylie Minouge. Dener utrolig elegant og jeg kan se den for meg i et vakkert minimalistisk hjem. Jeg har lyst på denne!








Etter dette besøket fikk jeg ikke akkurat mer lærdom om hva desing er, men jeg fikk et litt klarere innslag av hva folk forholdt seg til idag når det gjelder design. Den påhengende utstillingen hadde podier for hvert av emnene designere la vekt på, og av disse var innovative og nye temaer jeg ikke hadde tenkt så mye over, sånn som  "Hvordan kan generalisering og stereotyper bli brukt til vår fordel?" eller "hvordan kan vi innvirke hurtighet i design?"

Etter utstillingen ble vi invitert til workshop, hvor vi fikk lage vårt eget design på Figgjo kopper. Dette var for å på en måte oppsumere og praktisere det vi hadde sett. Dette var en utrolig kjekk dag, og en flott utsilling. Vi ble også filmet av NRK Rogaland, og vist du vil se innslaget kan du trykke på linken under.




1 kommentar:

  1. En flott og grundig beskrivelse av utstillingen og dine egne inntrykk fra besøket.

    SvarSlett