TheVisual o1

Dette er en fagblogg i Visuell Kultur og Samfunn. I dette faget lærer vi hvordan arkitektur og kunst påvirker oss. Her skal jeg legge ut beskrivelser og oppsumeringer av hva vi gjør i timene.

09 november 2009

Historien om Giljotinen

En giljotine er et instrumentet som ble brukt til halshugging så tidlig som på 1300 tallet. Dette ble først ansett som en human straff. De rikeste i samfunnet ble ledet opp på en slags "stand" og dermed ble de ett hode kortere. Man har vel alle sett en film inspirert fra middelalderen, hvor dette grusomme men ganske effektive instrumentet brukes. Nylig har kunstner Kjersti Andvig blitt såpass inspirert av giljotinen at hun valgte å strikke sin egen. Inspirert av den franske revolusjon der hodene trillet som klinkekuler, og der kvinnene satt og strikket og ropte "kapp hodene av dem". Du ser, før folk hadde TV, radio eller noe lignende brukte de nemlig henrettelser som #1 entertainment. Folk så på dette som underholdning og da hadde kvinnene brakt med seg strikketøyet sitt. Strikking blit ofte assosiert med noe varmt og koselig og med denne strikkede hiljotinen ville Andvig vise kontraster til det grusomme som har skjedd, og også det som skjer i verden ennå idag.


"one down, a few more to go"

 Andvigs kunst er tendenskunst. Dette vil få frem et poeng eller påvirke sosiale eller politiske situasjoner. Andvig er mot dødstraff og viser ved å lage kunst som blir sterkt lagt merke til eller kritiserer noe hun mener er feil med samfunnet idag. Hun mender også at for å endre på politikken må kultur og kunst følge med. Hva mener jeg om dette kunstverket? Jeg tenker på at dette kunne hatt en sterkere utrykksform. De fleste folk som ser en strikket gilljotine, med teksten "Coup de Grâce" vil faktisk ikke direkte koble dette til dødstraff eller fransk revolusjon men kansje en husmor med for lite å gjøre og litt vulgær smak i møbler. Vist man skal strekke ut til de som ikke er intersserte i kunst og ikke akkurat er historie buffer, trenger man mer en en forvridd genser på et tomt parkettgulv, ifølge min mening. Men det er selvfølgelig en kreativ eksponering og et vakkert utført arbeid av kunstneren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar